søndag, juni 17, 2007

Gærkagetumpe


Jeg må konstatere, at jeg skal arbejde en del med at annamme vor store danske arv af gode gærkager.

For et stykke tid siden gik det galt, da jeg forsøgte mig med violbrød i stedet for rosenbrød. Det var ikke kun smagskombinationen der skred, selve brødet hævede ujævnt og hvælvet.

I dag forsøgte jeg mig med brunsviger og har nu et net lille franskbrød med en smule karamel på toppen.

Jeg vidste godt, at min ville blive anderledes med lys muscovadosukker i stedet for brun farin. En fynsk husmor ville også komme meget mere smør/farin på toppen end jeg.

Men igen hævede selve dejen ujævnt og derfor løb noget af sukkeret ned, så hjørnestykkerne har karamel på kanterne, men ikke ret meget på overflade.

Det smager skam udmærket, men så lidt af kage, at det er lige før en skive lammespegepølse ikke var af vejen.

Nå, learning by doing og man lærer mere af sine fiaskoer end af sine succeser.

Morgenens inspektion af, hvad drivhuset gemte, afslørede, at tomaterne ser ud til ingen overlast at have lidt. Chilierne er alle en smule forkomne og min agurk breder sig hastigt til siderne, men en del af de små agurker er regnet af.

Næste projekt bliver at få kapillærkasserne ind på terrassen – står lidt umotiveret på græsplænen. Og så tror jeg, jeg vil kigge mig om efter et mere solidt drivhus – et rigtigt et med andre ord ;)

11 kommentarer:

Anonym sagde ...

Mmmm brunsviger, kommer til at tænke på min barndom på amager hvor bagermester Højer blev besøgt i hvert spisefritkvater.Men franskbrød med karamelovertræk lyder da også godt :)
Tak for en dejlig side med gode opskrifter.Kan man en dag få at vide hvad de fik at spise på Taitanic?

Marianne sagde ...

Det lyder som en god ide med et rigtig drivhus, for det er da ærgeligt, hvis planterne går til.
Kagen se da fin ud på billedet.

Rigtig god søndag, det der er tilbage af den

Marianne sagde ...

Er det Mussel Mega din form er? Den ser rigtig flot ud. Jeg elsker mussel, men ejer kun kopi.

Andrea sagde ...

@ Marianne,

Er begyndt at kigge efter et rigtigt drivhus, og kagen ser køn ud, men er ikke rigtigt en kage ;)

Jeps det er Mega mussel. Har en del stykker, som ser rigtigt godt ud sammen med mine arvede mussel almindelige kaffekopper.

Marianne sagde ...

Jeg er misundelig :0D

Andrea sagde ...

Hej Susan og velkommen til,

Der var en del forskellige menuer på Titanic - afhængig af, hvilken klasse man sejlede på.

Den menu, som jeg har lavet et par gange, er en blanding af menuen fra 1. klasses restauranten og a la carte restauranten:

Rejesmør canapeer
Grønærtesuppe med Champagne
Pocheret laks med sauce mousseline
Tournedos Rossini med Pommes Anna
Punch a rosenvand
Asparges salat med Champagne vinegret
Choklolade Eclaire med guldstøv
Stilton med letsyltede pære
Fragilite

De fleste rette fra Escoffiers køkken - sjove at lave.

Udfordrende at koordinere ;)

Sifka sagde ...

Det kan godt være at du er en 'gærkagetumpe', men det ser rigtig, meget ud til, at du kan lave indviklet mad!
Escoffier minder mig om en restaurant af samme navn, hvor man kunne få en ret med sødmælkskalv i et eller andet, som jeg har glemt. Jeg kan bare huske at det smagte godt.
Jeg tilslutter mig de misundelige :)
Godt dine kønne planter overlevede.

Rigtig god søndag aften/nat Og god arbejdslyst i morgen.

Anonym sagde ...

Super sjov ide´med en historisk menu, og når man først har set på den et par gange virker den jo ikke uoverkommelig. tak for tippet jeg vil prøve at finde opskrifterne.

Andrea sagde ...

@ Susan

Faktisk ikke så vanskelig mad, hvis man gør sit forarbejde.

En af de gange jeg tilberedte menuen, var i et sommerhus med to blus til rådighed.

Det sværeste var at holde sig ædru nok, til at være skarp fra ret til ret, menuen ledsages jo af nogle store vine ;)

God fornøjelse.

Anonym sagde ...

He he tænkte nøjagtigt det samme,jeg mener man behøver jo ikke at bruge alt den dejlige champagne til ærterne, vel?
Og så havde jeg gættet at du var en af de der super kvinder der kan lave mad til 100 personer over en gnist fra en engangslighter.
*knurrer misundeligt*

Andrea sagde ...

Det passer faktisk perfekt med ærtesuppe til fire og en flaske champagne. Så er der et godt skvæt til hver portion og resten i glassene.

Tror det var Camilla Plum, som i den første kogebog, den hun skrev med Nanna Simonsen, skrev, at man skulle lade helt være at lave grønærtesuppe, hvis man ikke ville ofre champagne på den ;-)

Faktisk tror jeg ikke det er superkvindeligt at kunne lave mad til mange - det er bare hårdt arbejde og frem efter en plan.

Det superkvindelig er fantastiske kager med vild pynt og borde dækket så smukt som en solskinsdag.

Den slags er jeg helt igennem ordinær til.