Egernstuvning
Nej, selvfølgelig har jeg ikke stuvet et egern. Men jeg har lige spist en amerikansk klassiker, som i tidernes morgen blev lavet af egern eller andre smådyr folk kunne skyde/fange, kaniner og harer for eksempel.
Brunswick Stew som hele to stater - Virginia og Georgia - gør krav på, men som er så simpel, at det er svært at forstille sig, at den ikke har eksisteret lige så længe der har været gløder efter bål, tunge sorte jerngryder og sultne folk til.
Mange amerikanere har det svært med retten, fordi den ofte serveres i skoler og på hospitaler i dårlige og udvandede udgaver. Jeg har været vild med den siden jeg så en meget solid amerikanske sydstatskvinde lave den på Food Network engang jeg var i USA.
Nu jeg ikke havde et egern, lavede jeg den på kylling - ca 500 gram skåret i pæne firkanter.
Derudover skal der bruges lidt god røget bacon i stumper for røgsmagens skyld, 300 gram kartofler i mundrette stykker, gerne nogle der koger lidt ud, to løg i grove stykker, et godt stort bundt grønne bønner i mindre stykker, en rød peber i firkanter, en stor håndfuld champignons i skiver, et fed hakket hvidløg og en halv finthakket moderat stærk chili.
Hele baduljen brunes gradvist i neutral olie med kyllingen og bacon først, dernæst løg, hvidløg og chili og så resten efterhånden som der er plads i gryden. Når alt har fået varme krydres med cayennepeber, spidskommen, chilipulver, peber og salt.
En dåse flåede tomater og en dåse løse majs tilsættes - hæld vand ved til alt er dækket og tilsæt et skvæt flydende kyllinge fond. Smag evt til med lidt tabasco og engelsk sovs. Det skal ikke være en stærk ret, men lidt bid er godt.
Lad retten simre og småkoge i cirka 40 minutter. Vædsken skal svinde lidt ind og jævnes en smule af stivelsen i kartofler og majs.
Serveres med cole slaw og hvidløgsbrød - jeg havde ikke noget kål - men revet æble og gulerod i en dressing af majonæse, græsk yougurt, eddike, sukker, salt og peber fungerede fint.
I morgen til frokost smager det endnu bedre.
Hvis du har adgang til okra er de gode i retten og jævner fortrineligt.
Hvis du har adgang til et dødt egern - sundt humant nyligt nedlagt dyr - er jeg frisk ;)
6 kommentarer:
Det lyder lækkert, og hvordan mon det vil smage med et egern i... det kunne være sjovt at smage det :-)
Jeg tror det blir aftensmaden i morgen - tak for opskriften!
Jeg må indrømme, at overskriften fik mig lidt op af stolen ;) - men det er jo en superlækker opskrift du har lagt ud her. Det skal da prøves - lyder også spændende med okra (den underlige grønsag!)
Når du fortæller, at retten egentligs laves af egernkød, mindes jeg en skøn artikel af Lone Küghlmann i Politiken for cirka en uge siden. Hun fortalte, at i den nye kogebog "Sølvskeen", er vildsvin fejlagtigt oversat til bjørnekød.
Egern og bjørnekød ...
@ Marianne - enig ;)
@ Nurhanne - håber det smager jer!
@ Margrethe - det var også lidt meningen med overskriften. Jeg er ret vild med okra, men det er svært at få her, så det er sjældent jeg har dem.
@ Madame - sikke en brøler af oversætteren!
Bjørnekød lyder alligevel mere skotisk end egernkød - ved ikke om amerikanske egern er større end danske, svært at se, hvordan man kan blive mæt af sådan et lille dyr, men selvfølgelig er de også blevet spist her. Protein er protein, når man er fattig nok.
Min far fortalte, at folk spiste måger under krigen.
Ja, måger smager jo nok som andre fugle - sjovt som vi har vaner/'kultur' og ikke kunne drømme om at spise visse dyr.
Send en kommentar