tirsdag, maj 20, 2008

Man diskuterer ikke med sin konge


Jeg havde en brunch-aftale med en kollega i dag på Torvet i Hillerød. Så over lækker mad og god kaffe sad vi i køligt, men smukt, vejr foran pladsens runde cafe og kiggede Frederik den Syvende i øjnene, mens vi misundte de mange, der skulle med M/F Frederiksborg ad Danmarks smukkeste sømil over til Frederiksborg Slot.

Min kollega er barnefødt i slotsbyen og meget historisk interesseret, så han begyndte straks at fortælle løs om slottet og dets historie. Jeg undrede mig lidt over, at Frederik den Syvende vender ryggen til slottet og søen, men det, fortalte han, manglede da bare andet.

En historie vil i hvert fald vide, at den meget naturbegejstrede konge, som yndede at bimse rundt i området på jagt eller på jagt efter oldtidsfund, den 16. december 1859 ankom til slottet kold efter netop sådan en tur og forlangte at få tænkt op i en speciel kamin. Da tjeneren gjorde gældende, at kaminen var defekt, svarede kongen: Man diskuterer ikke med sin konge.

Så der blev tændt op, og om natten udbrændte store dele af slottet. Kongen og Grevinde Danner klarede frisag, men mange uerstatteligheder gik tabt.

Det er jo en god historie, men vist en røverhistorie. Den er i hvert fald ikke nævnt på hjemmesiden for Det Nationalhistoriske Museum, som nu har til huse i det genopbyggede slot.

Vi fik også vekslet ord om polarekspeditioner og den kinesiske mur, men talte - heldigvis - forbløffende lidt arbejde. Herligt.

3 kommentarer:

Sifka sagde ...

Nøj, hvor flot! Og spændende.

Valdemarsro. sagde ...

Der er så smukt i Hillerød og det må have været så spændende at lytte til historierne fra byen og slottet. Det lyder som en dejlig brunch aftale

Madame sagde ...

Hillerød er en skøn by at besøge - jeg elsker også Torvet og udsigten over slotssøen til slottet. Og så har byen mange listige cafeer, der er et besøg værd.
Det lyder godt, at I ikke talte meget om jobbet :O)