søndag, august 26, 2007

Cowboymad med eget bryg


Ret utroligt, hvor omskiftelige mine smagsløg er. Fredag, da jeg købte ind, var jeg sikker på, at den indkøbte landkylling ville blive fransk med rosmarin, citron og hvidvin.

I stedet endte den sine dag i min gode, blå, emaljerede støbejernsgryde, af ukendt dansk fabrikat fra engang i 70’erne, som aldrig bliver erstattet af moderigtig Le Creuset (men måske suppleret), forvandlet til et rigtig amerikansk cowboymåltid – eller noget.

Jeg slog comfort food op i går. Et minimumskrav er at måltidet er hjemmelavet. Det var dette, så måske tæller det:

Kylling med frisk majs i chilitomatsovs, dertil kartoffelmos med purløg og majs-oste popovers.

Sådan noget skal spises i et trug synes jeg, og jeg ville ønske jeg kunne drikke kaffe om aftenen, for så skulle maden efterfølges af et ordentligt krus sort kaffe.

Nu må det i stedet blive Ben & Jerry is.

Ellers er dagen gået med planlægning af feriens projekt. Jeg vil have skik på mit bryggers og min gang. Der skal males og findes bedre måder at opbevare ting på. Projektet starter i morgen.

Hvis nogen har lyst til cowboymad, så kan min menu eftergøres.

Det forudsætter noget i denne stil:

Hovedret
1 landkylling
2 friske majskolber
2 mindre peberfrugter
1 håndfuld champignon
7-8 – gerne forskellige – tomater, dog ikke i bøfstørrelse
3 fed hvidløg
1 stykke pænt stærk chili
Frisk rosmarin
Tabasco
Worchestershire Sauce
olie
salt
peber
chilipulver
spidskommen
vand

Majs-oste popovers
1 æg
1/2 cup mel
1/2 cup mælk
sennepspulver
smagfuld osl
salt

Mos
3 medium kartofler
lille klat smør
slat mælk
salt peber
purløg

Og således spænder det af - fra start til måltid nok en halvanden time, men der kan drikkes en lille en i mens ;)

Om lidt er der brug for en 220 grader varm ovn, så måske er tiden til at dreje på knappen nu.

Skær kernerne af de to friske kolber – gør det ned i et fad, så saften også opsamles.

Skær de to mindre peberfrugter i mundrette stykker. Skær håndfulden af champignon i skiver, hak det meget store rødløg, de tre fed hvidløg og stumpen af stræk chili.

Hak tomaterne, ingen grund til det helt store knivarbejde, blot i ottendedele.

Skær derefter landkyllingen i stykker. Otte stykker, hvis lår deles i over og under, ti, hvis bryststykkerne også deles.

Varm en god sjat neutral olie op i en tykbundet gryde. Kom salt og peber på kyllingestykkerne og brun dem i etaper, så de virkelig bliver brunet – for meget kylling i for lidt olie koger i stedet for at stege.

Tag stykkerne op efterhånden som de er brunet og smid dem på et fad.

Når dyret er brunet kastes løg, hvidløg og chili i den hede olie under stor opmærksomhed, så det steger og ikke brænder, smid også en god hakket tot frisk rosmarin i også. Tilsæt peber og champignon lidt efter krydr med chilipulver, tabascosovs og spidskommen.

Tag en lille håndfuld af majskerne fra i en skål – hæld resten i gryden.

Smid til sidst tomaterne i og steg/kog lidt på dem før kyllingen ryger tilbage i gryden med vand nok til at alt er stort set dækket. Og så skal retten småsimre.

Fortsæt med popovers’erne. Der er tale om den amerikanske udgave af Yorkshire Pudding og de er god til alt, hvor der er sovs, der kan moppes op.

Jeg lavede 6 – de holder sig ikke, men det er ikke nemt at dele et æg.

I en skål hældte jeg 1/2 cup mel, den lille håndfuld majskerne jeg tog til side, en knivspids sennepspulver, salt og et lille stykke parmesan – eller anden smagfuld ost – revet.

I en anden skål piskede jeg æg sammen med mælk.

Rør nu det våde i det tørre, så dejen bliver glat og jævn, det vil sige lidt efter lidt. Dejen skal have konsistens cirka som pandekagedej.

Hældes i en muffinform, som er smurt med smeltet smør, og stilles i den 220 grader varm ovn i 25 minutter. Det er forbudt at åbne ovnlågen undervejs. Hvis man smugkigger, så skal de altså gerne vokse og blive meget brune.

Til sidst lavede jeg kartoffelmos af tre kogte medium kartofler, most sammen med bagsiden af en ske med en lille klat smør, salt, peber, et drys purløg og en sjat mælk.

Kyllingen kogte i cirka 50 minutter – det gav lige popovers’ere tid til at hvile ud af formen.

Dertil en flaske Asserbryg Fuglebjerggaard IPA – eller en anden god øl.

3 kommentarer:

Marianne sagde ...

Uha... det lyde godt dit mad og din dessert, ben and Jery is.

Sifka sagde ...

Uhm, hvor lækkert. Her elsker vi cowboymad og må prøve denne version en dag der er tid til det.

Vi spiser også af trug ind imellem, vi kalder dem dog for 'hundeskåle'.

Tak for dejlig inspiration.

Anonym sagde ...

Det lyder lækkert - må afprøves en dag, hvor der er tid til slowfood.