søndag, september 16, 2007

Ikea-syndromet


Der er jo en grund til at Ingvar Kamprad er en af verdens rigeste mænd. Det er ikke blot en uforlignelig evne til at parre møbler og svenske stednavne. Det er også hans evne til at gennemskue, hvad kunderne har brug for.

Og han har i den grad gennemskuet, at man har brug for næring for at kunne udholde besøget.

Så der er gør-det-selv hotdogs til en femmer ved udgangen for de helt desperate og kjöttbullar med kartofler, sovs og syltetøj undervejs til dem, der skal samle kræfter til turen ned på tag-selv-lageret efter 100 kilos kasser, der altid ligger i tredjesals højde.

Jeg indrømmer det gerne: Jeg har en svaghed for Ikeas kjötbullar. De er en næsten fast bestanddel af en tur. Jeg har aldrig tænkt over, at man kunne lave dem selv.

Indtil Newyorkerbyheart inspirerede mig. Min tallerken blev dog en del anderledes end hendes, som det fremgår.

For da jeg stod og sjaskede med meget mælk, æg og udblødt brød tænkte jeg, at det da ville blive lidt fersk blot at komme hakket forårsløg – i stedet for porre – og salt og peber i. Så mine kjöttbullar fik et skud kanel og lidt chili og værk.

Jeg havde nogle dejlige blå congo kartofler til mos, som jo altså så blev lilla og da jeg nåede til sovsen havde jeg ikke lige fløde, så panden fik lidt bouillon, blåskimmelost og græsk yoghurt.

Det hele gik nu op i en højere enhed og smagte dejligt med tyttebærsyltetøj til.

Jeg antager dog, at hvis mine overgreb på den svensk nationalspise opdages, så starter broderfolket en krig.

Blame it on Ikea.

6 kommentarer:

Sifka sagde ...

Det er i sandhed en interessant udgave du har lavet dig der.

Broderfolket bærer nok over med dig. Den karismatiske Sten Broman fra musikquizzen Kontrapunkt tilsatte whisky i sine kjöttbullar.

Svenskerne har det vel med kjöttbullarne som vi har det med frikadellerne.

God aften til dig:)

Marianne sagde ...

Det ser godt ud og virkeligt flot med den blå kartoffelmos.

Rigtig god aften og sidste feriedag. -undskyld, tænk om du havde glemt det ;-)

Kagekonen sagde ...

overgreb og overgreb... man kunne jo også tale om modernisering eller globalisering af kjötbullarne. Den lilla mos ser godt nok speciel ud, men saucen lyder lækker!

Anonym sagde ...

Tænk at Ikea stadig har köttbular på menuen - det tror jeg, de har haft i mindst 10-15 år.

Din sovs lyder spændende.

Zette sagde ...

Vi har nogle venner i Bristol - selv manden på 70 snakkede om Ikeas kjöttbullar sidst vi var sammen, de er i sandhed legendariske. jeg tror nu mere jeg er til dine end Ikeas. - har dog aldrig smagt Ikeas, men det skulle man måske overveje?

Mette H. sagde ...

Din opskrift kan da kun være bedre. Uhm.

Jeg havde engang også Blå Kongo i haven, men jeg synes nu ikke mosen blev så blå som jeg havde håbet. Jeg har dem ikke mere, da de altid fik skimmel som de første.