torsdag, juni 21, 2007

Hvad mon der sker, hvis man lader være?


Jeg deler en tyve meters bøgehæk med min nabo til den ene side, men det er kun omkring fem meter af den, der faktisk er tilgængelig fra min side.

Da jeg kom hjem sent i eftermiddags, kunne jeg godt se, at naboen havde været i gang med at klippe.

Mens jeg stod og ventede på, at kattene skulle komme ud af selv samme hæk – de har et hul bag skraldestativet, hvor de forsvinder ind, når de høre min bils motor – kom naboen ud og sagde: Ja, hækken skal jo klippes før Sankthans.

Hun sagde det så absolut, at jeg fornemmede, at det var en slags havemæssig lov og fløj ind og fik skiftet og fundet hæksaksen frem.

Katten nåede knapt at få mad og alverdens fugle, som sikkert bor i hækken, blev meget oprevet.

Så var det jeg kom til at tænke på, hvem siger, at hækken skal klippes før Sankthans og hvorfor egentligt?

Jeg har søgt lidt på nettet. Svarene er ikke entydige: Måske fordi det er det sidste store stykke havearbejde før højsommer og måske for at have arbejdet af vejen før høsten.

Men der er var sørme også kontrameldinger, nogle hække bliver pænere og tættere, hvis man venter og for fuglene ville det også være bedre om man ventede.

Og så er der haveforeninger, hvor det simpelthen står i vedtægterne.

Her har vi ikke engang en grundejerforening, så jeg kunne jo nok have skulket til aften, men min nabo virker kompetent på havesager, så nu er min hæk også klippet og der er to dage til Sankthans.

God sommersolhverv, nyd den korte nat.

7 kommentarer:

Natmaleren sagde ...

Jeg har heller aldrig kunnet forstå hvorfor hækken skal klippes til Sct.Hans. Så vidt jeg ved er der da stadig mange reder der er i brug og fuglene de skal da have ro.

Marianne sagde ...

Sikke aktiv du også har været.
Og du fik det gjort før sct. Hans, selvom jeg heller ikke ved hvorfor man siger det. Er det for du har nok til et bål nu??? ;-)

Anonym sagde ...

Vi klipper aldrig hækken før Sankt Hans, så skal vi klippe den en gang mere, samme år....

Anonym sagde ...

Ja her på vores vej går det samme rygte, hækken skal klippes inden skt Hans, så nu står vores hæk som den eneste lang og uklippet..
De fleste af vores naboer er Brøndby fans så vi vælger at ignorere deres pudsigheder ;)
Du har nemlig fuldstændig ret, hækken er fuld af reder og fugleunger og hos os må de gerne blive.

Andrea sagde ...

Jeg skulle vist have ladet være, skulle jeg ;)

Tror ingen fugle led overlast - gætter på at kattene har været der, hvis der har været reder i den del af hækken.

@Marianne, der kom en god klat afklip af, men med nattens skybrud er det vist nu definitivt umuligt at få ild i vådt bøgeløv ;)

Anonym sagde ...

Faktisk har jeg engang hørt en næsten videnskabelig grund til at hækken skal klippes før Skt. Hans: Omkring midsommer starter veddannelsen. Det betyder, at der dannes et bindestof, der kaldes lignin mellem cellerne i grenene. Før veddannelsen er grenene bløde og bøjelige, efter veddannelsen er de hårde og rigtigt træ-agtige. Det er altså fordi det er nemmest at klippe før Skt. Hans, og ikke en lov som sådan - men det kan udløse mange nabostridigheder og dummebøder i landets kolonihaveforeninger (been there, done that)!

Venlig hilsen
Mogens, Madkultur

Andrea sagde ...

Dummebøder i kolonihaveforeninger, det er da for sjovt Mogens.

Tak for forklaringen, det lyder jo meget fornuftigt, men som du siger ikke en lov, som sådan.